Επικίνδυνη η κρεμασμένη μάσκα στον καθρέπτη!

Είναι η εύκολη λύση, είμαστε σίγουροι πως το έχεις κάνει. Αντί δηλαδή να κουβαλάς μια καινούρια μάσκα, κρεμάς μία (ή περισσότερες) σε κάποιο σημείο του αυτοκινήτου (φλας, καθρέπτη κτλ.). Μήπως όμως αυτό είναι επικίνδυνο τόσο για την ασφάλεια, όσο και την υγιεινή; Τι λες;

Η ζωή μας έχει αλλάξει με την «εισβολή» του κορωνοϊού. Νέες συνήθειες κάνουν την εμφάνισή τους και πράγματα που στο παρελθόν δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας, τους τελευταίους μήνες θεωρούνται αναγκαία καθημερινότητα.

Μία αυτές είναι και η εκτεταμένη χρήση μάσκας, η οποία έχει καθιερωθεί ως το νέο... αποσμητικό του αυτοκινήτου, καθώς πολλοί οδηγοί την κρεμούν στον κεντρικό καθρέπτη. Με τον τρόπο αυτό γρήγορα και εύκολα την έχει κάποιος πάντοτε μαζί του και την χρησιμοποιεί σε κάθε στάση που κάνει.

Είναι όμως αυτό και το σωστό; Μειωμένη ορατότητα, αυξημένος κίνδυνος τροχαίου Εκείνο που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως η παραπάνω συνήθεια εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Πέρα από τους προφανείς λόγους υγιεινής είναι αυτονόητο πως και η οδήγηση μόνο ασφαλής δεν είναι όταν κρεμάμε μία μάσκα ή οποιοδήποτε αντικείμενο στον καθρέπτη.

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη παρά μόνο η κοινή λογική είναι αρκετή για να συμφωνήσετε ότι η απρόσκοπτη ορατότητα ενώ βρίσκεται κάποιος πίσω από το τιμόνι είναι απαραίτητη, Παρόλα αυτά, ας αναφέρουμε και κάτι ενδιαφέρον που μας έρχεται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με την Ένωση Αυτοκινήτου της Βορείου Αμερικής (American Automobile Association, AAA) σε κάθε μίλι οδήγησης (1,6 χλμ.) ένας μέσος οδηγός συναντά 200 διαφορετικά αντικείμενα κατά την κίνησή του μέσα σε μία πόλη.

Σχεδόν το 90% των πληροφοριών και των δεδομένων λαμβάνονται από την όρασή μας προκειμένου να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε σε κάποιο ξαφνικό εμπόδιο, στους άλλους οδηγούς, στους πεζούς κλπ..

Είναι αυτονόητο πως έστω και η παραμικρή παρεμπόδιση του οπτικού μας πεδίου για ένα δευτερόλεπτο μπορεί να αποβεί μοιραία για κάποιο τροχαίο, οπότε σίγουρα η τοποθέτηση της μάσκας στον καθρέπτη δεν είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση διότι προκαλεί περισσότερα τυφλά σημεία. Σχεδόν το 90% των πληροφοριών και το δεδομένων προέρχονται από την όρασή μας, οπότε κάθε «κρεμαστάρι» αυξάνει τα τυφλά σημεία (blind spots) κατά την οδήγηση.

Τι λέει ο ΚΟΚ και τι γίνεται στο εξωτερικό Επειδή ο καθρέπτης δεν χρησιμοποιείται ως... κρεμάστρα μόνο για την μάσκα αλλά και κάθε είδους μπιχλιμπίδι (αποσμητικό χώρου, θρησκευτικά σύμβολα, διακοσμητικά κ.α.) πολλές χώρες έχουν ειδική νομοθεσία για να περιοριστεί αυτό.

Στο Κεμπέκ του Καναδά, για παράδειγμα, προβλέπεται πρόστιμο 171 δολαρίων σε όσους κρεμούν μάσκες στον καθρέπτη του αυτοκινήτου, ενώ στο Νιου Χάμπσαϊρ των ΗΠΑ είναι παράνομη η κακή αυτή συνήθεια.

Στην Μεγάλη Βρετανία, πάλι, υπάρχει εδώ και δύο χρόνια νόμος που απαγορεύει κάθε είδους «κρεμαστάρι» αλλά και αυτοκόλλητα πάνω στο παρμπρίζ τα οποία περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού.

Στην προκειμένη περίπτωση πιθανή παράβαση συνοδεύεται από πρόστιμο 100-1.000 λιρών αλλά και 3 πόντους ποινής. Η τοποθέτηση μάσκας στον εσωτερικό καθρέπτη περιορίζει το οπτικό μας πεδίο ειδικά από την δεξιά πλευρά του δρόμου σε στροφές, πεζούς και μοτοσικλετιστές.

Στην Ελλάδα δεν έχει νομοθετηθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, παρόμοια διάταξη. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 81 «Μηχανισμοί, εξαρτήματα και συσκευές οχημάτων» αναφέρεται στον ανεμοθώρακα (παρμπρίζ) και όχι ειδικά στους καθρέπτες, τονίζοντας πως «Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από τον ανεμοθώρακα, ως και η επικόλληση σε αυτόν αντικειμένων που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού».

Κακό για την ασφάλεια, επιβλαβές για την υγεία Ειρωνικό δεν είναι ενώ η χρήση μάσκας αφορά την προστασία μας εντέλει να γίνεται επιβλαβής για εμάς και τους γύρω μας; Διότι πέρα από την ασφάλειά μας πλήττεται και η υγεία μας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention) η κρεμασμένη στην καμπίνα μάσκα γίνεται εστία μετάδοσης μικροβίων, διότι κάθε μικροσωματίδιο στο εσωτερικό του οχήματος συσσωρεύεται στην εξωτερική πλευρά της μάσκας.

Από την στιγμή, μάλιστα, που μένει ξεχασμένη στο αυτοκίνητο με κλειστά τα παράθυρα, ο αέρας δεν ανανεώνεται και η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη μικρόβια. Διαβάζοντας τα παραπάνω, εσύ θα συνεχίσεις να κρεμάς την μάσκα σου στον καθρέπτη του αυτοκινήτου;

Related by Tags

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή την στιγμή

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί, τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά
Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος
To top

Δημιουργία Νέου Λογαριασμού

Έχετε ήδη λογαριασμό;
Συνδεθείτε εδώ Ή Επαναφορά κωδικού